

# **AWRC 2018 Conference Program**

VENUE: ABERCROMBIE BUSINESS SCHOOL

**UNIVERSITY of SYDNEY** 

Cnr Abercrombie & Codrington Streets, Darlington

### DATES

### Sunday July 1 Pre-registration is available at the venue from 3-5 p.m

Monday July 2 to Wed July 4 in Venue

Thursday July 5 off-campus excursions

This program is subject to change All AWRC Conferences are run as not-for profit events Any proceeds are donated to wildlife rehabilitation causes An online program will be available in April

The National Industry Advisory Group for Veterinary Nursing has allocated 18 CPD points to this event This event is eligible for 17.5 VetEd Points







TI	ME	Presenter / Topic
16	16:00 (1 hour) Pre – Registration	
		Delegates are invited to avoid the early morning rush on Monday, Pre-Registration will be available at the venue from 3 p.m. until 5 p.m.

## **MONDAY 2 JULY**

### ABERCROMBIE BUSINESS SCHOOL AUDITORIUM

TIME	Presenter / Topic	
08:00 (1 hr)	Registration	
09:00 (10 min)	Opening Video and Welcome to Country	
09:10 (15 min)	Official Opening, Anthony Lean CEO NSW Office of Environment & Heritage	
09:25 (5 min)	Announcement, Marg Peachey Chair, AWRC Inc	
09:30 (1 hr) Keynote: The Science of Wildlife Rehabilitation (Working Title), Dr Karl Kruszelnic		
10:30 (30 min)	:30 (30 min) Morning Tea Served on level 1. Please return to your seat by 10:55	
11:00 (30 min)	Facilitating a more effective model of local wildlife care with the volunteer wildlife	
	rehabilitation sector: A survey of volunteers in NSW, Peter Stathis (OEH)	
11:30 (15 min)	Anaesthesia for Wildlife, Howard Ralph	
11:45 (15 min)	Causes & Treatment of Diarrhoea in Joey Macropods, Anne Fowler	
12:00 (30 min)	Marine Turtle Rehabilitation & Satellite tracking, Libby Hall (Taronga Wildlife Hospital)	
12:30 (1 hr)	LUNCH Served on level 1. Please return to your seat by 13:25	
13:30 (15 min)	Together again for the first time: Using collaboration to improve the sector Steve Amesbury	
13:45 (15 min)	Coccidian Tales, Belinda Brice and Gwyneth Thomas (Kanyana)	
14:00 (15 min)	Unique Aspects of Australian Marine Mammal Rescue, Shona Lorigan (ORRCA)	
14:15 (15 min)	Anticoagulant Rodenticides: Implications for Wildlife Rehabilitation, Michael Lohr	
14:30 (30 min)	Rewilding ecosystems through wildlife rehabilitation – a successful trial in Western	
	Sydney, Peter Ridgeway	
15:00 (30 min)	Afternoon break. Please return to your seat by 15:25	
15:30 (15 min)	Raptor Rehabilitation Case Studies, Charlie Carter	
15:45 (30 min)	Surviving the Challenge: Rehabilitating Australian Magpies, Tawny Frogmouths and Others Gisela Kaplan	
16:15 (15 min)	The NSW Wildlife Council – Supporting NSW Wildlife Rehab Sector, Audrey Koosmen	
16:30 (1 hr)	Conference Poster Session with refreshments. Posters from:	
	Melanie Barsony – the Art of Imping	
	Serena Chung Case Study: Wound management of a Florida box turtle (Terrapene carolina)	
	Amanda Cox & Shirley Lack – Accomplishments & future of the Wombat Protection Society	
	Australian Wildlife Society – AWS Wildlife Care Award	
	Wildlife Health Australia – The role of carers in Australian Biosecurity (TBC)	
	Peggy McDonald – Raptors in the Round	
	Nature Conservation Council – Tree Clearing, Wildlife Care & Conservation issues	
	NSW Wildlife Council – Wildlife Volunteer Grants Program	
	Glenda Ralph – Fracture Management	
	Christie Wong – Establishing a Volunteer Program	
	Tanya Stephens – Cataracts and Kangaroos: nutrition of orphan hand-reared macropod	
	marsupials	
17:30	Close for the Day	





TIME	Presenter / Topic
08:00 (1 hour)	Registration
09:00 (1 hour)	Keynote: Wildlife Care and Conservation: Confluences and Conflicts, Dr Carol Booth
10:00 (30 min)	Koala Hospital: A Model for Wildlife Rehabilitation? Damien Higgins & Cheyne Flanagan
10:30 (30 min)	Morning Tea Served on level 1. Please return to your seat by 10:57
11:00 (30 min)	Wildlife Brain & Spinal Injuries – Georgina Child (SASH Vets)
11:30 (30 min)	Avian Pox in Kiwi Ateryx mantelli, Emma Bean (Kiwi Encounter, rainbow Springs)
12:00 (30 min)	Impact of Carer Behaviour on Wildlife in Care, Rosemary Elliott (Sentient)
12:30 (1 hr)	LUNCH Served on level 1. Please return to your seat by 13:57
13:30 (30 min)	Australian Animal Welfare Legislation, Brendon Neilly (RSPCA NSW)
14:00 (15 min)	Wildlife Rescue & Potential Impact on Mental Health, Frances Carleton (Counsellor)
14:15 (30 min)	Improving Bobtail Treatment through Analysis of Measurements, Carol Jackson (Kanyana)
14:45 (15 min)	Satellite Tracking of Rehabilitated Raptors, Kiara Simonis
15:00 (30 min)	Afternoon Tea Served on level 1. Please return to your seat by 15:27
15:30 (30 min)	Coccidia, Derek Spielman (University of Sydney)
16:00 (15 min)	Challenges of Wildlife Rehabilitation in Central West NSW, Jodie Milton (Taronga WPWH)
16:15 (30 min)	The role of wildlife rehabilitation in ameliorating the loss of genetic diversity in isolated
	populations, Richard Frankham
16:45 (15 min)	Managing a Heat Stress Ringtail Possum Emergency, Janet Wheeler
17:00	Close Day Sessions
18:30	Conference Dinner – Water Room Pier One
	11 Hickson Rd, Sydney

## **WEDNESDAY 4 JULY**

### ABERCROMBIE BUSINESS SCHOOL AUDITORIUM

TIME	Presenter / Topic	
08:00 (1 hour)	Registration	
09:00 (1 hour)	Keynote: The New Nature: Implications for wildlife rehabilitation (working title), Tim Low	
10:00 (30 min)	The Veterinary Treatment of Wildlife in Australia, Bronwyn Orr (RSPCA Australia)	
10:30 (30 min)	Morning Tea Served on level 1. Please return to your seat by 10:57	
11:00 (30 min) Feed guidelines for Native Birds in Rehabilitation, Gordon Rich (Wombaroo)		
11:30 (15 min)	Innovations in Wildlife Rescue Technology, Kyla Shelley (WIRES)	
11:45 (30 min)	1:45 (30 min) Impact of Stress on possums in care, Catherine Herbert (University of Sydney)	
12:15 (15 min)	.2:15 (15 min) Managing Conflict in the Wildlife Sector, Maryanne Large	
12:30 (1 hr)	LUNCH Served on level 1. Please return to your seat by 13:57	
13:30 (30 min)	Psittacine Circoviral Disease in wild Australian Psittacines, Hamish Baron	
14:00 (30 min)	Bat Analgesia, Tania Bishop	
14:30 (30 min)	Microbat Rehab - 10 Ways to Boost Your Chances of a Successful Outcome, Rachel Lyons	
15:00 (30 min)	Afternoon Tea Served on level 1. Please return to your seat by 15:27	
15:30 (30 min)	:30 (30 min) Monotreme Genesis: Wildlife Care Challenges, Peggy Rismiller	
16:00 (1 hour)	Ask The Vet – Panel Discussion (Questions to be submitted prior to the panel session)	
	Larry Vogelnest Tania Bishop Mike Cannon	
	Howard Ralph Teri Bellamy David Vella	
17:00	Close	



## **THURSDAY 5 JULY**



OFF-SITE EXCURSIONS

**IMPORTANT:** Please read all details carefully. While AWRC will be responsible for any cancellations which initiated by the organiser, it is up to each delegate to carefully read the information below, taking notice of the departure and return times, and any special requirements / conditions noted. To avoid congestion, some departure times may be altered slightly so listen carefully to all announcements about excursions at the conference and check all documentation given to you. Travel time estimates to and from excursions are based on mid-week traffic conditions for the time of day.

Excursion	<b>Details</b> (Subject to change)
A: Taronga Wildlife Hospital behind the scenes	A bus will pick you up at 8:30 am on Thursday 5 July from near the conference venue. It is about a 40 minute bus trip to the zoo. You will be advised of the exact time and pick-up point at the conference. Your ticket will allow you general entry to the Zoo after your visit to the wildlife hospital. The cost of your ticket is less than the general zoo entry alone, so it is a condition of entry that all delegates who wish to visit the zoo, must enter as a group together. There are various cafes within the zoo where you will be able to buy your lunch. There is no return bus booked so delegates are free to leave at their convenience. We recommend walking from the top of the zoo downhill, and catching a Sydney Ferry back to Circular Quay. From there you can take a train, bus, taxi or Uber back to your destination.
B: AREPH Wildlife Hospital Camden	A bus will pick you up at 8:00 am on Thursday 5 July from near the conference venue. You will be advised of the exact time and pick-up point at the conference. The Hospital is a teaching veterinary practice associated with the University of Sydney, so delegates are asked to respect the needs of vets and clients while visiting. There are cafes nearby where delegates will be able to buy lunch. This is a half-day excursion which will depart Camden around 11:30 to 12:00 pm and arrive back at the conference venue about 1 – 1:30 pm.
C: ORRCA Training	A bus will pick you up at around 8:30 am on Thursday 5 July from near the conference venue. You will be advised of the exact time and pick-up point at the conference. It is about a 40 minute bus trip to Taronga Zoo, where the ORRCA Training will take place. Your ticket also allows you general entry to the Zoo after your ORRCA training session. The cost of your ticket is less than the general zoo entry alone, so it is a condition of entry that all delegates who wish to visit the zoo, must enter as a group together. There are various cafes within the zoo where you will be able to buy your lunch. There is no return bus booked so delegates are free to leave at their convenience. We recommend walking from the top of the zoo, downhill, and catching a Sydney Ferry back to Circular Quay. From there you can take a train, bus, taxi or Uber back to your destination

D. Australian Dantan Cana and	
D: Australian Raptor Care and Conservation Centre	A bus will pick you up from near the conference venue at 8 am. It is about a 2 Hour trip to the Raptor Centre. You will be advised of the exact time and pick-up point at the conference. There is no entry fee at the raptor Centre as it is a private rehabilitation centre, but all donations are welcome. Lunch will be served at the Centre and the cost for this lunch is included in the excursion fee.
E: Ofer Levy Photography Workshop	Delegates are to meet Ofer Levy at the gates to Centennial Park at 7:00 am to take advantage of the sunrise and the "Golden Hours" that follow. Centennial Park is in Sydney's eastern suburbs and at that time of day can easily be reached by Bus, Taxi or Uber. This is a half day excursion, which will finish up around lunch time. There are two large Cafes within Centennial Park where you can get your lunch, after which you are free to wander around one of the largest urban parks in the world. Be sure to check out the Flying- fox roost while you are there. Bring your camera and dress for cold weather A Map of Centennial Park is available from our website: https://sydney.awrc.org.au/ofer.html
	This excursion is subject to minimum numbers but if cancelled by the organiser. all fees will be refunded in full.
F: Australian Walkabout Wildlife Park	This is a full day excursion, and a bus will pick you up from near the conference venue shortly before 8. It is about a 2 Hour trip to the Park for Sydney. You will be advised of the exact time and pick-up point at the conference. The morning will consist of private ranger-led tours of the park. Lunch is included in the cost of the excursion, but there is a small shop on site if you need anything else. After lunch you will be free to walk that park or attend a talk by Flying-fox expert Tim Pearson. The bus will leave AWWP at about 2:20 and arrive back at the conference venue around 4 to 4:30 pm. <i>NOTE: If you wish to join Tim close-up and personal with the flying-foxes, you will need to bring proof of current rabies vaccination (titres).</i>
G: Royal National Park Birding Tour	This excursion has been organised with "Follow That Bird". There are limited numbers so a mini-bus will leave from the conference venue by 8:00 am. You will be advised of the exact time and pick-up point at the conference. The bus will visit multiple locations including a café near the Royal National Park where you can buy lunch (or you can BYO lunch if you prefer). The bus will bring you back to the conference venue around 5:30 pm. You should bring a camera, binoculars and appropriate clothing for the weather. <i>This excursion is subject to minimum numbers but if cancelled by the organiser, all fees will be refunded in full.</i>
H: Blue Mountains Eco-Tour	Note this excursion is an all day affair, and the mini-bus will leave the venue at 7:00 am. You will be advised of the exact pick-up point at the conference. There is some walking, including steps and paths with slight gradients, so best for reasonably healthy people. This tour includes binoculars, picnic lunch and refreshments. Bring a camera and we recommend 'layering' you clothes. It will be cool in the mountains, but walking the trails will heat you up! This excursion is subject to minimum numbers but if cancelled by the organiser, all fees will be refunded in full.